Oldalak

2011. május 16., hétfő

Mákos, rebarbarás kígyórétes

A kígyórétes receptjét Citromhabnál találtam, a tészta ugyanúgy készült csak a töltelék lett más. Azért még nekem van mit gyakorolnom, a fonás nem ment szépen de a végeredmény nagyon jó ízű kalács lett.

Hozzávalók:
A tésztához:

- 500 g liszt
- 25 g élesztő
- 200 ml tej
- 100 g vaj vagy margarin
- 2 ek cukor
- 1/2 kk só
- 1 tojás
- reszelt citromhéj

Rebarbarás töltelékhez:
- 1 vastag szál rebarbara
- 3 ek cukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- fahéj

Mákos töltelékhez
- 25 dkg darált mák
- 3 ek cukor
- 2 kisebb alma

Lekenéshez:
- tejföl
- olaj

A tésztához kevés tejjel és cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót egy tálba kimérjük és hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd 10 perc alatt rugalmas tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.

A rebarbarát megtisztítjuk és apró kockákra vagdossuk. Feltesszük a cukorral párolódni 5-10 percig. A pudingport kevés vízzel elkeverjük majd a rebarbarához öntjük és besűrítjük vele, a végén fahéjjal ízesítjük.
A cukrot összekeverjük a mákkal, az almát lereszeljük a mákot fogjuk nedvesíteni vele el is keverhetjük vagy csak a mákos töltelékre szórogatjuk.

A tésztát két felé vesszük és téglalapra kinyújtjuk. Hosszában három részre osztjuk. A középső részbe halmozzuk a tölteléket a két oldalsót pedig 2 centinként féloldalasan bevagdossuk és a töltelékre hajtogatjuk.
Tejföl és olaj keverékével megkenjük a tetejét és 220 fokos sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.
Három naposan kicsit felmelegítve is olyan íze volt mintha frissen sült volna a kalács.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése