Oldalak

2011. május 8., vasárnap

Rebarbarás-epres Tatin-torta

Franciaországban nagyon népszerű ennek a tortának az almás változata. Az az ötletem támad mi lenne ha rebarbarával készíteném el, fogalmam sem volt hogyan fog majd viselkedni a rebarbara de mivel úgy gondoltam, hogy állaga és íze hasonló a savanykás almához így jónak kell lennie.
Alapreceptként Joanne Harris Tatin-torta receptjét használtam.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g liszt
- 100 g vaj kis darabokra vágva
- 25 g kristálycukor
- 2 tojássárgája

Rebarbarához:
- 100 g kristálycukor
- 40 g vaj
- 2 szál rebarbara
- 5-6 szem eper

Egy tálba mérjük ki a lisztet és a kis darabokra vágott vajjal morzsoljuk össze. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgákat is. Gyúrjunk belőle sima tésztát. Amíg készítjük a tölteléket a tésztát pihentetjük.
Egy 28 cm átmérőjű hőálló tálban olvasszuk meg a vajat és a cukrot, hogy szirupszerű legyen.
A meghámozott rebarbarát karikázzuk el és szorosan egymás mellé helyezzük a tálba. Kb 10 percig süssük a lángon majd a megüresedett helyekre az elszeletelt epreket szorítsuk be. 2-3 percig süssük tovább.
A tésztát nyújtsuk ki a tálunknak megfelelő méretűre majd helyezzük az epres-rebarbarás töltelékre.
180 C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük meg. Amikor megsült, tegyünk egy nagy tányért a formánk tetejére és fordítsuk meg.

A pár szem epertől gyönyörű pirosas színe lesz a tortánknak. Mindenképp langyosan fogyasszuk hideg vanília fagyival, mert mennyei amikor a hideg fagyi keveredik a langyos savanykás ízű tortával a szánkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése